Türkiye'de Mide Bandı Ameliyatı

Türkiye’de Mide Bandı Ameliyatı: Mide bandı, diyet, egzersiz ve medikal yaklaşımlardan sonuç görmemiş obezite hastalarına uygulanan bir zayıflama yöntemidir. Bu yöntem ile bir yılda fazla kiloların yüzde 50’sinden kurtulmak mümkün. Mide bandı ideal kilosundan en az 40 kilo fazla kiloya sahip hastalar için uygun görülür. Ameliyatla mideye silikon bant takılır, midenin ya da sindirim sisteminin herhangi bir parçası kalıcı olarak çıkarılmaz. Bu sayede hacmi kısıtlanır; hastanın alabileceği gıda miktarı düşürülür ve hastada açlık hissi azalır. Mide bandı, hasta istediği taktirde rahatlıkla çıkarılabilir. 

Laproskopik olarak uygulanan bir ameliyat yöntemi olduğundan hastanede kalış süresi kısa ve cerrahi komplikasyon riski düşüktür. Mide bandına, midenin bir kısmını kısıtlayıp o kısma yemek gönderilmesini engellediği için mide kelepçesi de denmektedir.

mide kelepcesi ameliyatı

Türkiye Tüp Mide Ameliyatı

Türkiye Mide bandı ülkemizde uzman hekimler tarafından sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Obezite kalp, şeker, eklem rahatsızlıları gibi pek çok hastalığa sebep olabilir. Ameliyatla obezite tedavisinde hastanın beslenme şekli de büyük önem taşır. Mide bandı ameliyatından bir süre sonra mideye takılan bant şişirilir. Bu yüzden mide bandına mide balonu adı da verilir.

Mide bandı Türkiye’de sıklıkla uygulanan bir yöntem. Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkelerde ise mide bypass’ı mide bandından daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Burada en doğru kararı sizinle ilgilenen uzman doktor ekibi verecektir. 

Türkiye’de mide ameliyatları dahiliye doktoru, cerrah, anestezist, psikolog veya psikiyatrist ve bir diyetisyenden oluşan doktor ekibi tarafından verilen karar sonucu yapılır. Son çare tedavisidir. Hiç diyet denememiş hastalara önerilmez.

Mide Kelepçesinin Riskleri

Her ameliyatta olduğu gibi mide bandı ameliyatında da anesteziye bağlı ilaçlara gelişebilecek alerjik reaksiyon ve solunum zorluğu riskleri bulunur. Yine her ameliyatta bulunan aşırı kanama, emboli atma gibi riskler mide bandı ameliyatında da vardır. Bu riskler herhangi bir ameliyattakiyle aynı orandadır. Mide bandına özel riskler ise şunlardır:

  • Mide bandının istenen yerde durmaması, aşağı ya da yukarı kayması
  • Gastrit veya mide ülseri riskleri
  • Bandın mide duvarını aşındırması
  • Enfeksyon gelişmesi
  • Ameliyat sırasında başka organların yaralanması
  • Tedavinin devam aşamasında bandın şişirilememesi sorunu. Bu sorun, yeni bir ameliyatla çözülebilen bir sorundur.
  • Portun ters dönmesi (Port, mide bandının bağlanmasını sağlayan girişlerdir.)
  • Portun yerleştirilme sırasında delinmesi. Bu durumda portun yenilenmesi gerekir.
  • Mide bandı fazla şişerse kusmaya sebep olabilir.

Aşağıdaki butona tıklayarak WhatsApp üzerinden bizimle iletişime geçebilir, merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz.

BMI Hesaplama
  • Zayıf0 - 18,4
  • Sağlıklı18,5 - 24,9
  • Fazla Kilolu25 - 29.9
  • I. Derece Obezite30 - 34.9
  • II. Derece Obezite35 - 39.9
  • III. Derece Obezite40+

Biz Sizi Arayalım

    Adınız Soyadınız

    Telefon Numaranız

    E-posta adresiniz

    Prosedür Süresi

    1-2 Saat

    Hastanede Yatış

    3 Gün

    İyileşme Süresi

    1 Gün

    Fiyat

    4,990€ 'dan başlayan

    Mide Bandı (Mide Kelepçesi) Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Vücut kütle endeksi 40’ın üzerinde olan ve ameliyat dışı tedavilerle zayıflama gözükmeyen hastalara mide bandı ameliyatı önerilir. Hastanın herhangi bir madde bağımlılığı, pskilolojik rahatsızlığı ya da yeme bozukluğu olmaması gerekir. Zeka geriliği olan ya da durumu algılama yetisi olmayan hastalara ameliyat yapılmaz.

    Mide bandı ameliyatı yüzde 85-90 oranında başarılı geçen bir ameliyattır. Doktora bağlı hatalar görülebildiği gibi, hastanın ameliyat sonrası dönemde beslenmesine dikkat etmemesine bağlı hatalar da görülebilir.

    Hasta 1-2 gün içerisinde hastaneden çıkıp evine gidebilir.

    Laproskopik ameliyatta kalan iz çok küçük bir izdir. Ancak hastanın 40-50 kilo vermesine bağlı cilt deformasyonları olma ihtimali çok yüksektir.

    • Çok fazla ve hızlı yemek yeme alışkanlığını devam ettirmeye bağlı kusma
    • Vücuda alınan besin miktarının değişiklik göstermesine bağlı kabızlık
    • Yetersiz beslenmeye bağlı saç dökülmesi

    Bu gibi etkiler geçicidir ve beslenme düzeninin ayarlanmasıyla normale döner.

    Hastanın ilk yıl içerisinde fazla kilolarının yüzde 50’sini vermesi beklenir. Ameliyat olduktan sonra eski beslenme düzenine dönülmemelidir. Diyetisyenin önerdiği diyet şekline uygun beslenilmelidir. Şişmanlığa bağlı hastalıklar varsa onlarda düzelme gözlemlenir. Astım, hipertansiyon, yüksek kolesterol, depresyon, uyku apnesi, ayak ve diz ekleminde fazla kiloya bağlı problemler, tip 2 diyabet gibi hastalıklar mevcutsa büyük oranda iyileşme gözlemlenir. Hasta doktoru uygun gördüğü süre boyunca, doktor ve diyetisyen kontrolünde yaşamına devam etmelidir.

    Mide bandı takıldıktan sonra 4-6 hafta içinde şişirilir. İlk yıl, cerrahi kontrollere düzenli olarak devam edilir. Mide bandını çıkarmak yeniden kilo alımına sebep olabileceği için pek tavsiye edilmez. Yine de hasta isterse mide kelepçesini çıkarmak mümkündür.