Türkiye Tüp Mide Ameliyatı

Türkiye Tüp Mide Ameliyatı: Obezite sorunu yaşayan kişilerin diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi gibi çeşitli uygulamalardan kilo vermek için yeterli sonuç alamamaları sonucunca yapılan, hastanın kilo vermesini ve olması gereken normal kiloda kalmasını sağlayan cerrahi uygulamadır. Halk arasında Tüp Mide Ameliyatı olarak bilinen operasyonun tıp dilindeki adı Sleeve Gastrektomi’dir.

Midenin büyük bir kısmı yani yaklaşık %80’lik kısmı uzunlamasına cerrahi yöntemlerle çıkarılır. Ameliyat sonrasında mide bağırsak sistemindeki açlık-tokluk ve kan şekeri kontrolü sağlayan hormonlar üzerinde büyük bir değişim sağlanır. Midenin küçülmesinin ardından daha az gıda ve kalori alınacağı için kişi doğal olarak zayıflamaya başlar ve kişi fazla kilolarından kurtulmaya başlar. Fakat, her ameliyatta olduğu gibi tüp mide ameliyatının da bazı şartları ve ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken bazı kuralları vardır.

tüp mide ameliyatı

Türkiye Tüp Mide Ameliyatı

Ülkemiz’de Tüp mide cerrahisi Avrupa ve ABD ile paralel hareket etmektedir. Dünyada ciddi sağlık sorunu olan obezite hastalığı yüzünden Türkiye’de yılda yaklaşık 8-9 bin kişi tüp mide ameliyatı olmaktadır. Bunların %25’i kadın, %20’si ise erkektir. Türkiye’ye yurt dışından da tüp mide ameliyatı için gelen çok sayıda kişi vardır. Türkiye’yi tercih etmelerinin nedeni, hem daha ekonomiktir hem de ameliyatı yapan sağlık kuruluşları diğer gelişmiş ülkerle aynı teknonolojiye sahiptir.

Tüp Mide Ameliyatı Riskleri

Her ameliyatta olduğu gibi tüp mide ameliyatlarında da riskler mevcuttur. Riskler, hastanın kilo ve yaşı ile doğru orantılı olarak da artış göstermektedir. Oluşabilecek komplikasyonlara karşı riskleri aza indirgemek için gerekli tüm bilgi, tecrübe, donanım ve özene sahip bir hastane ve uzman doktor seçimi çok önemlidir.

tüp mide ameliyatıTürkiye Tüp Mide Ameliyatı:

Mide küçültme ameliyatı sonrası karşılaşılabilecek en ciddi risk midenin kalan kısmından kaçak oluşmasıdır. Ameliyatın ilk günü hastaya ağız yoluyla opak bir sıvı verilerek erken kaçak olup olmadığı kontrol edilerek risk aza indirgenir. Erken kaçaklar ameliyattan sonra 1-2 gün içinde meydana gelir. 3. günden itibaren taburcu olan hastalarda ise kaçak oluşma riski devam etmektedir. Buna da geç kaçak denilmektedir. Ateş yükselmesi ve karın ağrısı hissedildiği zamanda ise geç kaçak riski oluşmaktadır. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden uzman doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Aşağıdaki butona tıklayarak WhatsApp üzerinden bizimle iletişime geçebilir, merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz.

BMI Hesaplama
  • Zayıf0 - 18,4
  • Sağlıklı18,5 - 24,9
  • Fazla Kilolu25 - 29.9
  • I. Derece Obezite30 - 34.9
  • II. Derece Obezite35 - 39.9
  • III. Derece Obezite40+

Biz Sizi Arayalım

    Adınız Soyadınız

    Telefon Numaranız

    E-posta adresiniz

    Dr. Erdem Can YARDIMCI
    erdem can yardımcı

    Mide Küçültme Ameliyatı (Her Şey Dahil Paket)

    Prof. Dr. Ayhan MESCİ
    ayhan mesci

    Mide Küçültme Ameliyatı (Her Şey Dahil Paket)

    Tüp Mide Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Kilo vermesi gereken kişinin öncelikle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına giderek metabolik değerler ve hormonal dengelerine baktırıp, uygun olmama durumunda ameliyat olmamalıdır. 

    Uzman bir diyetisyen kontrolünde obeziteye neden olan faktörler belirlenerek diyet ve egzersiz programı yapmış ancak kilo verememiş, ilaç tedavilerinin de sonuçsuz kaldığı durumlarda tüp mide ameliyatı uygulanabilir.

    Ameliyata karar verebilmek için öncelikle vücut kitle endeksinin hesaplanması gerekir. Vücut kitle endeksi 40’dan yüksek olup, beden kitle endeksi 35-40 aralığında olan kişilerin şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kan yağları yüksekliği, uykuda geçici solunum durması, eklem hasarı, depresyon, cinsel fonksiyon bozukluğu gibi obezite ile ilişkili ek sorunları olan kişilere de tüp mide ameliyatı yapılmaktadır.

     

    Türkiye Tüp Mide Ameliyatı

    Mide ameliyatı tüm ameliyatlar arasında düşük-orta risk grubunda bulunan bir ameliyattır. Mide küçültme ameliyatı olan hastaların %95’inden fazlası ameliyatlarıyla alakalı hiçbir sorun yaşamadan taburcu olarak kısa sürede gündelik yaşantılarına dönebilirler.

    Tüp mide ameliyatı olan hastalar normal beslenmeye 5 kademede geçebilmektedirler. Bu kademeler; Birinci Kademe (1-4 gün), İkinci Kademe (1 Ay), Üçüncü Kademe (1-3 Ay), Dördüncü Kademe (4 – 6 Ay) ve Beşinci Kademe (6 Ay sonrası)’dir.

    Operasyondan sonra kilo vermeler başlar. Aylık ortalama 7-10 kilo arası zayıflamalar görülmektedir.

    Ameliyat sonrası ciddi efor gerektiren sporların yapılması kalp krizi riskini arttırdığı için kesinlikle yasaktır. Onun yerine ameliyat sonrası yürüyüş yapılması önerilmektedir. Daha sonra ise 1,5 aylık hızlı tempoda yürüyüş tavsiye edilmektedir.

    Gebe kalmak için kilo vermenin durup, vücudunun yeniden dengesini kurması gerekmektedir. Bunun için de ortalama 18 aylık gibi bir süre gerekmektedir. Bu yüzden, operasyon sonrası kadın hastaların belirli bir süre gebe kalmamaları gerekmektedir.

    Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası ve Dikkat Edilmesi Geren Hususlar

    • Tüp mide ameliyatı sonrası özellikle doktorunuzun da önerdiği aralıklarla zamanını hiç aksatmadan kan tahlilleri yaptırılmalıdır. B vitamini, demir, folik asit, ve D vitamini eksikliğine karşı önlemler alınmalıdır.
    • İlaç alınması gereken durumlarda kapsül içindeki toz ilaçların sıvıya karıştırılarak alınması, tablet ve draje şeklinde ilaçların ise iyice ezilerek tüketilmesi gerekmektedir.
    • Ameliyat sonrası doktorunuzun onay vermesi durumunda dreninizi su geçirmez bant ile muhafaza ederek duş alabilirsiniz.