Tüp Mide Ameliyatının Riskleri ve Yan Etkileri

p Mide Ameliyatının Riskleri ve Yan Etkileri: Obezite ile mücadelede 2000’li yılların başından bu yana uygulanan tüp mide ameliyatı midenin büyük bölümünün alınması ile gerçekleştirilir. Dünya genelinde sıklıkla tercih edilen bu uygulama Türkiye’de de başarılı bir şekilde uygulanan yöntemlerden biri. Ameliyat sonrasında açlık hissini tetikleyen Ghrelin hormonu büyük oranda kontrol altına alınıyor. Bu durumda daha az gıda ile doygunluk hissi sağlanmış oluyor.

Egzersiz ya da diyet yöntemleri ile kilo probleminden kurtulamayan kişiler için tercih edilen tüp mide ameliyatı laparaskopi yöntemi ile uygulandığı için ameliyat sonrası iyileşme süreci genellikle hızlı oluyor. Obezite ile mücadelede etkili bir rolü bulunan yöntem yararlı olsa dahi riskleri de içerisinde barındırıyor.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri ve Yan Etkileri

Her ameliyat kendi içerisinde küçük ya da büyük riskler taşımak ile birlikte tüp mide ameliyatında da bazı riskler söz konusu. Obezite hastalarının yaşı ya da kilosu riski arttıran faktörler arasında bulunuyor. Tüp mide ameliyatı olan hastaların ölüm riski binde 1 ile 4 arasında değişiyor. Bu oran tecrübeli ve teknolojik gelişmeleri kullanan bir ekip ile gerçekleştirildiğinde sıfıra kadar inebiliyor. Oysa ki hastaların tedavi olmama durumlarında bu risk çok daha yükseliyor.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri ve Yan Etkileri: Ameliyat öncesinde hastaların ileri düzeyde kalp damar hastalığı ya da karaciğer rahatsızlığına dair herhangi bir sonuca ulaşılırsa hastaya tüp mide ameliyatı uygulanmaz. Laparaskopi yöntemi uygulanıyor olsa bile ameliyat esnasında karın duvarında küçük kesiler oluşur. Bu kesilerin ameliyat sonrasında hijyen kurallarına uygun bir biçimde sürekli temizlenmesi gerekiyor. Aksi halde dikişli bölgenin mikrop kapması engellenemez. Dikişli bölgenin mikrop kapması yaranın daha uzun sürede iyileşmesine neden olur.

Ameliyat esnasında pıhtı atması ya da akciğer embolisi gibi problemler ile de karşı karşıya gelmek mümkün. Fakat havalı basınç çorapları sayesinde bacaklarda pıhtı sorunu rahatlıkla en asgari düzeye indirgenebilir.

Tüp Mide Ameliyatının Yan Etkileri

Tüp mide ameliyatı sonrasında vücut ilk haftadan başlayarak hızlı bir biçimde kilo kaybı yaşamaya başlar. Aşırı kilo kaybına bağlı olarak da vücut mineral ve vitamin bakımından zayıf düşmeye başlar. Özellikle D vitamini kaybı yoğun olarak gözlenir. Tüm bunlar doğrultusunda ise saç dökülmeleri başta olmak üzere farklı sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Vücudun yaşadığı bu değişiklik nedeni ile oluşan tepkilerin zararlarını en aza indirgemek için vücut doktor kontrolünde alınan vitaminler ile desteklenmeli.

Tüp mide ameliyatı olan hastaların bir kısmında sindirim sistemi sorunları da görülebilir. Bu sorunlar hastadan hastaya değişmekle birlikte kabızlık ya da ishal olarak ortaya çıkabilir.  Tüp mide uygulaması ile midenin %80’i alındığı için vücudun yeni duruma uyum sağlama süreci esnasında görülen bu sıkıntılar birkaç hafta içerisinde ortadan kalkar.

Ciltte sarkma problemi de tüp mide uygulamasından sonra hastaların hemen hemen hepsinde görülen sorunlar arasında yer alır. Fakat fazla deri alma operasyonu ile cilt sarkma problemi ortadan kaldırılabilir.

Aşağıdaki butona tıklayarak WhatsApp üzerinden bizimle iletişime geçebilir, merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz.

BMI Hesaplama
  • Zayıf0 - 18,4
  • Sağlıklı18,5 - 24,9
  • Fazla Kilolu25 - 29.9
  • I. Derece Obezite30 - 34.9
  • II. Derece Obezite35 - 39.9
  • III. Derece Obezite40+

Biz Sizi Arayalım

    Adınız Soyadınız

    Telefon Numaranız

    E-posta adresiniz