Tüp Mide Ameliyatından Sonra İyileşme Dönemi
Tüp Mide Ameliyatından Sonra İyileşme Dönemi: Çağımız hastalıkları arasında önemli bir yüzdeye sahip hale gelen obezite sorunundan kurtulmak için bireyler tüp mide ameliyatına başvurmaktadır. Genel olarak 1 saatten az sürede tamamlanan bu ameliyat sırasında hasta yakınlarının süreye ilişkin endişeli tutumda olmamaları gerekmektedir. Zira bu süre çeşitli tıbbi ekiplerin birlikte çalışması ile gerçekleştiği için bir miktar oynamalar olabilmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrasında ise hasta ve hasta yakınlarının dikkat etmesi gereken belli hususlar vardır. Bu hususlara gerekli özen gösterildiği takdirde iyileşme süreci kolay ve başarılı bir şekilde tamamlanmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra İyileşme Dönemi – Ameliyat Sonrası Hastane Süreci
Tüp mide ameliyatı gerçekleştirildikten sonra hasta ilk olarak ameliyathanede uyanmaktadır. Solunumu düzelene kadar ameliyathanede tutulan hasta sonrasında gerekli işlemlere tutularak takip edilir. Bu esnada vücuda verilen anestezi ve yapılan ameliyat nedeniyle bazı ağrı ve bulantı gibi şikayetler olabilmektedir. Psikolojik olarak hasta uyandığında ameliyata girerkenki moral ve motivasyonu nasılsa o şekilde uyanır. Dolayısıyla ameliyat öncesi hastanın moralinin yüksek tutulması önemlidir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra İyileşme Dönemi
Ameliyat sonrası hastada oluşan ağrılar için ağrı kesiciler ve gerekli tedaviler hastane tarafından sağlanmaktadır. Belli bir ölçüde tolere edilen yan etkiler şüpheli boyutlara ulaştığında doktorlar tarafından gerekli müdahaleler yapılmaktadır. Bu nedenle normal olarak seyreden ağrılarda ve şikayetlerde endişeye kapılmak yersizdir.
Tüp mide ameliyatı sonrası yaklaşık 6 saat kadar hastanın ağız yoluyla sıvı veya katı olarak beslenmesi yasaktır. Sonrasında ise yavaş yavaş su kullanımı başlayabilir. Herşey yolunda gittiği takdirde ameliyat gününün akşamında hastaya doktoru tarafından hastane içinde ufak yürüyüşler yapması önerilebilmektedir. Genellikle hastanın iyileşme durumuna bağlı olarak tüp mide ameliyatından yaklaşık 4 gün sonra hasta taburcu edilmektedir.
Hastane Sonrası Yapılması Gerekenler
Taburcu işlemi yapıldıktan sonra iyileşme sürecinde hastanın su tüketimi düzene sokulmalıdır. Başlarda oluşabilecek yutma zorluklarına karşın küçük yudumlar halinde sıvı tüketimini gerçekleştirmek gereklidir. Bu aşamada ilk haftalarda günlük su tüketimi 1,5 litrenin altına düşürülmemelidir. Beslenme konusunda ise mutlaka işin uzmanına danışılmalıdır. Bu bağlamda danıştığınız diyetisyeniniz size yaklaşık iki haftalık bir sulu gıda ile beslenme programı yazacaktır.
Benzer şekilde diyetisyeniniz bu süreçte protein konusunda da bazı takviyelerden faydalanmanızı önerebilir. İlk iki hafta sonrasında yumuşak gıda alımına başlanabilmektedir. Ancak midede yapılan operasyon nedeniyle normal öğün saatlerinde açlık hissetmeyebilirsiniz. Yine de normal öğün saatlerinizde çok küçük porsiyonlarla da olsa gıda almanız gerekmektedir. Bu aşamada küçük lokmalar halinde ve uzun uzun çiğneyerek yemek yemeye özen göstermelisiniz.
Tüp mide ameliyatı sonrası ilk banyo ne zaman yapılabilir?
İyileşme süreci normal işlediği takdirde ameliyattan bir hafta sonra banyo yapılabilir. Aynı zamanda yürüyüş yapmak, araba kullanmak gibi yorucu olmayan aktivitelere de yavaş yaaş başlanabilir.
İyileşme sürecinde cinsel ilişkide bulunmakta bir sakınca var mıdır?
İlk iki hafta sonrasında yürüyüş tarzı aktiviteler arttırılabileceği gibi bu dönemden itibaren cinsel ilişkide de bir sakınca görülmemektedir.
Tüp mide ameliyatı olan çalışan hastaların işe yeniden başlama süreci ne kadar zaman alır?
Yapılan işin içeriğine ve fiziksel zorluğuna bağlı olarak bedensel anlamda ağır aktiviteler olmaksızın ortalama 20-30 gün içinde çalışanlar tekrar iş başı yapabilmektedir.
Tüp mide ameliyatından sonra sigara ve alkol kullanımı sakıncalı mıdır?
Evet, kesinlikle sakıncalıdır. Sigara ve alkol kullanımı ekstra komplikasyonların gelişmesine neden olabileceği gibi yara iyileşmelerinde gecikmelere ve ülsere neden olabilmektedir.
Tüp mide ameliyatı olan çalışan hastaların işe başlama süreci ne kadar zaman alır?
Yapılan işin içeriğine ve fiziksel zorluğuna bağlı olarak bedensel anlamda ağır aktiviteler olmaksızın ortalama 20-30 gün içinde çalışanlar tekrar iş başı yapabilmektedir.
Aşağıdaki butona tıklayarak WhatsApp üzerinden bizimle iletişime geçebilir, merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz.
- Zayıf0 - 18,4
- Sağlıklı18,5 - 24,9
- Fazla Kilolu25 - 29.9
- I. Derece Obezite30 - 34.9
- II. Derece Obezite35 - 39.9
- III. Derece Obezite40+